Tips voor succes op de rechtenstudie

Wil je graag rechten gaan studeren en weet je niet goed waar je moet beginnen? Zit je midden in de studies en valt het toch wat zwaarder dan verwacht? Dan kunnen ervaringen van anderen die je zijn voorgegaan zeker helpen. Of je nu al bezig bent met studeren of er nog maar net over nadenkt, enkele tips zijn altijd welkom. Er zijn net zoveel studiemethoden als er studenten zijn – de ene schrijft graag alles over of maakt samenvattingen, de andere leest de leerstof luidop voor en nog een andere bedenkt ezelsbruggetjes. Sommige studenten moeten in complete stilte zitten om zich te concentreren terwijl anderen graag met muziek of televisie op de achtergrond blokken. Hoe dan ook, een studie rechten is niet te onderschatten. Het gaat om zware materie, dikke boeken en uitdagende stages. Maar als het zwoegen op school er eenmaal opzit, kun je aan het werk als jurist of nog een bijkomende opleiding volgen als rechter, een studie met interessante en veelzijdige beroepsmogelijkheden dus!

HBO rechtenstudie in Nederland

Om aan de rechtenstudie te starten aan een Nederlandse universiteit, moet je in het bezit zijn van een vwo-diploma of een hbo-propedeusediploma en een vwo-certificaat Nederlands. In Nederland heb je veel keuzes tussen universiteiten in alle grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Groniningen, Leiden, Utrecht, Nijmegen, Maastricht en Tilburg). Eens je de juiste universiteit hebt gevonden, moet je nog kiezen tussen de verschillende vormen van recht. Ga je voor Nederlands Recht, Internationaal/Europees Recht, Fiscaal Recht, Notarieel Recht of Ondernemingsrecht? Binnen de verschillende stromingen zijn er nog specialisaties mogelijk. Tijdens de opleiding ga je op stage, die ideale manier om al praktijkervaring op te doen in verschillende omgevingen en situaties. Na het afronden van deze studie heb je een Bachelor te pakken en kun je nog verder in een verdiepende Masteropleiding. Met het rechtendiploma op zak heb je een brede basis als jurist en dat biedt veel mogelijkheden. Er is veel meer dan enkel advocatenwerk, je kunt ook aan de slag in de rechtbank zelf, als notaris, in het bedrijfsleven of in het onderwijs. Kies na de masteropleiding voor een aanvullende studie van drie tot zes jaar om als advocaat of rechter te gaan werken.

De zware studies volhouden

Zoals je al merkt, gaat het om lange en zware studies. Hoe hou je dat vol en wat doe je als je het even niet meer ziet zitten? Je medestudenten en vrienden zijn belangrijk om de opleiding vol te houden. Als de ene het even moeilijk heeft, kan de andere steun bieden en hoop geven. Jullie kunnen ook samen studeren en elkaar ondervragen of leuke studiemethodes met elkaar delen. Zelfs vrienden die een andere opleiding volgen, zorgen voor het nodige vertier. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan, daarom is het belangrijk om ook plezier te maken en er eens een avondje op uit te trekken of het studentenleven in te duiken. Of ga alvast een leuke outfit kopen om te dragen als je straks op stage gaat – samen de meest geschikte schoenen kiezen is de perfecte manier om je gedachten te verzetten! Tijdens het studeren zelf moet je ook voldoende pauzes inlassen en is het belangrijk om regelmatig – en zo gezond mogelijk – te eten. Veel succes!