Kledingvoorschriften voor in de rechtbank

Soms worden kledingvoorschriften voor bepaalde gelegenheden verplicht gesteld of zijn ze er in ieder geval hoogst gebruikelijk. Richtlijnen voor het dragen van bepaalde kleding zijn ook van toepassing wanneer je een gerechtelijke zitting bijwoont. De kans dat je regelmatig aanwezig dient te zijn bij een gerechtelijke zitting is waarschijnlijk niet zo groot, maar wanneer zich dit wel een keer voordoet is het van groot belang dat je een professionele uitstraling weet neer te zetten. Besteed dan ook wat extra tijd aan je outfit alvorens je de rechtszaal betreedt. Zo sta je meteen 1-0 voor.

Je zult je nu wellicht afvragen wat de dresscode voor in een rechtszaal precies inhoudt. Voor bepaalde feestelijke gelegenheden zoals een bruiloft, een doop of een communiefeest is het vaak wel duidelijk wat er wel en niet van je wordt verwacht. Net zoals voor minder feestelijke aangelegenheden als een uitvaart. Maar een gerechtelijke zitting is toch echt een ander verhaal en voor de meeste mensen een minder bekend fenomeen. Je kunt het best de volgende kledingvoorschriften aanhouden:

  • Casual Chic
  • Business
  • Smart Casual

Bij deze drie dresscodes maak je een combinatie van casual kleding en formele kleding, waarbij je het accent dient te leggen op de formeel-plechtige kant. Bij de dresscode Casual Chic voor dames kun je denken aan zwarte leren broeken, met daarop een mooie nette witte blouse die je hoog genoeg dichtknoopt. Een te diep decollet├ę is niet recommandabel: dit zou immers een verkeerde indruk kunnen wekken. Voor heren adviseren we voor de Casual Chic-look in dit geval een nette pantalon met een mooi overhemd. Zorg er wel voor dat het overhemd niet te frivool is of een te drukke print heeft. Houd het ingetogen met een rustige kleur en een sober dessin.

De Business dresscode houdt voor heren in dat er weinig ruimte is voor creativiteit. De volgende regel is hierbij leidend: de kleuren moeten matchen! Met een pak of een nette pantalon met overhemd in de kleuren zwart, wit, grijs, donkerblauw of taupe zit je eigenlijk altijd safe, zolang je maar niet kiest voor bruin wat betreft je accessoires. Dus in geval van zwarte schoenen kies je voor een zwarte bijpassende riem.

Dames hebben bij deze dresscode de keuze uit een rok, een broekpak, een pantalon met een blouse of een nette jurk in de kleuren zwart, wit, grijs, blauw of beige. Wanneer je per se iets van kleur in je outfit wilt stoppen, houd het dan bij ingetogen pasteltinten. Wat het schoeisel betreft draagt een dame die naar de rechtbank gaat pumps of nette ballerina’s. Voor dames geldt bovendien dat ze het qua accessoires rustig moeten houden. Subtiliteit en netheid zijn immers leidend.

Smart Casual is een dresscode waarmee keurig uitziende vrijetijdskleding wordt bedoeld. Vervang het woord ‘smart’ dus door ‘netjes’. Deze dresscode ligt in feite in het verlengde van Casual Chic, echter met de nadruk op Casual.